“La Gitana”

Sevillanaslessen

click here for Facebook

Zigeunerbloed
Mens van vlees en bloed,
komt overal en nergens vandaan.
Zoeken naar vrijheid en ruimte,
zit in het bloed verankerd,
is het hoogste goed.

Vliegt over de wereld als een adelaar,
leeft wat God in de natuur hem schenkt.
Geniet van de vrijheid,
zonder zorgen, geen angst voor gevaar.

LA GITANA
Mijn flamenconaam is “La Gitana” (de zigeunerin). Deze naam is mij door de Sevillanos (inwoners van Sevilla) gegeven, nadat zij mij hadden zien dansen in een kleine tablao en mijn flamenconaam was geboren. Dit is een hele grote eer!
Mijn uiterlijk en dansstijl brengt zelfs de Sevillanos in verwarring, omdat men denkt dat ik uit Triana kom. Triana is de zigeunerwijk in Sevilla, die aan de overkant van de Guadalquivir ligt.
In het dagelijkse leven is mijn naam gewoon Everdine de Vreede-Volkers 🙂

LIEFDE VOOR DE DANS
Op 11-jarige leeftijd is de liefde voor de dans al begonnen met volksdansen en een jaren later stijldansen, op wedstrijdniveau.
De flamenco zag ik op 18-jarige leeftijd voorbij komen in Spanje en dacht dat dat niet voor mij weggelegd zou zijn… Met de Sevillanas ben ik in 1985 begonnen, welke ik geleerd heb van Lupe, een Spaanse uit Sevilla, en vanaf die tijd ben ik verslingerd aan de Sevillanas en vervolgens flamenco!

FLAMENCODANSLES IN SPANJE
Mijn eerste ontmoeting met flamencodansles nemen in Spanje, was in 1999 in Granada in de grotten van “Carmen de las Cuevas”. Dat was klunen naar het Albacín, dus nadien een wat ‘egalere’ stad uitgekozen: Sevilla.
Sindsdien ga ik ieder jaar naar Taller Flamenco, een kleine flamencoschool in Sevilla, waar ik al van vele dansdocenten les heb gehad, o.a. La Choni, Pepa de Portugal, Lourdes Recio, Felipe Mato, Ana Reales, Ana Morales, en sinds een jaar of tien neem ik privélessen bij Lidia Valle en Manuela Rios (vanaf 2015) en in 2019 les gekregen van Maria Cardenas. In 2014 heb ik ook cajonlessen gevolgd bij Mariano Clavijo, een percussionist uit Jerez de la Frontera. Ook de laatste jaren zanglessen van Laura Román gevolgd.
Helaas moest 2020 overgeslagen worden vanwege de pandemie. Het zou mijn 20ste keer naar Sevilla zijn geweest.
Maar, 2021 konden we gelukkig weer afreizen naar Sevilla. Dit keer castañuelas- en danslessen gevolgd van Isabel Muñoz!

Ik heb ooit de eer gehad om tweemaal van Curro Velez een dansworkshop te mogen volgen. Daarna is er een bijzondere vriendschap ontstaan, want ik zocht Curro Velez dan op in zijn Tablao El Arenal in Sevilla en ik mocht werkelijk geen jaar overslaan! Curro Velez was vroeger de 1e danser van het gezelschap Fiësta Gitana en later artistiek leider van dit gezelschap. In 2010 heb ik Curro voor het laatst gezien en gesproken, in 2011 kon hij de trap niet meer op naar zijn kantoor en bleef permanent thuis. Helaas is deze grootmeester in de dans in 2012 overleden. Maar…. Sevilla heeft hem geëerd en de straat calle Rodo (waar zijn Tablao El Arenal is gevestigd) naar hem vernoemd!
Echter, het straatnaambordje moet blijkbaar nog gemaakt worden.

DANSACTIVITEITEN
Op dinsdagavond geef ik les in Delft aan De VAK, in het gebouw van OPEN, Vesteplein 100, waar ook mijn dansschool is gevestigd.
Op verzoek geef ik workshops, zowel voor particulieren als bedrijven. Of bij voorbeeld een vrijgezellenfeestje. Succes verzekerd! 🙂

LIVE BEGELEIDING
Na het overlijden van mijn vaste gitarist, Geert Janssen (Gerardo Azul) in op 2 juni 2017, heb ik helaas een jaar geen live gitaarbegeleiding gehad.
Maar, sinds seizoen (2018-2019) ben ik heel erg blij met flamencogitarist Midas, die conservatorium geschoold is.

Een enkele keer dans ik nog op uitnodiging, maar mijn kracht en plezier ligt bij het overbrengen van de flamenco in al zijn facetten…